انقلاب اسلامی ایران یک انقلاب مهم فرهنگی محسوب می شود، بعد از پیروزی انقلاب و رسیدن به چهلمین سال از آن گام های مهمی برای اعتلای فرهنگی جامعه برداشته شده و هر دهه از انقلاب اسلامی برنامه های فرهنگی خاص خود را داشته است.
دهه نخست انقلاب اسلامی توام به حال و هوای بعد از پیروزی و همچنین هشت سال دفاع مقدس بود. در این سال ها شاهد برگزاری جشن های انقلاب به صورت سالانه بودیم. همچنین تاسیس واحد سیار جهت نمایش فیلم در روستا های استان زنجان شکل گرفت و فعالیت کرد.
دهه دوم انقلاب اسلامی توام با آغاز برنامه های مهم حوزه فرهنگی در استان زنجان بوده که در این راستا ساخت و افتتاح مجتمع های فرهنگی و هنری به تعدا 7 مورد عملیاتی شده است.
توجه به هنر تئاتر و شکل گیری بسترهای اولیه آن از دهه دوم انقلاب اسلامی قوت بیشتری به خود گرفت به طوری که طی سال های دهه دوم انقلاب شاهد حمایت از هنرمندان تئاتر با برگزاری جشنواره تئاتر استانی بودیم. همچنین حمایت از برگزاری تعزیه و پخش فیلم در مناطق روستایی استان زنجان نیز اجرایی شد.
اجرای کارگاه های آموزشی در رشته های فرهنگی و هنری یکی از اقدامات مهمی بود که در حوزه برگزاری کارگاه های آموزشی در استان اجرایی شد و در کنار آن شاهد برگزاری اردوهای متنوع فرهنگی و هنری در استان زنجان طی دهه دوم انقلاب اسلامی بودیم.
توجه به فضای کتابخانه ای و سرانه کتابخانه های استان از ابتدای دهه دوم انقلاب اسلامی مورد تاکید قرار گرفت و شاهد افزایش فضای کتابخانه ای استان زنجان بودیم. تعداد کتابخانههای عمومی استان زنجان در سال 1357 به میزان 3 باب بوده که این رقم در سال 1387 به میزان 32 باب افزایش یافته است.
فیلم برداری از مراسم های مذهبی گوناگون در سطح استان، افتتاح و حمایت از انجمن های فرهنگی و هنری، برگزاری نمایشگاه بزرگ کتاب ناشران، برگزاری شب های شعر، تشکیل شورای پژوهشی، برگزاری مسابقات کتابخوانی، برگزاری کارگاه های ادبی و صدور برخی مجوزهای مطبوعات طی دهه دوم انقلاب اسلامی محقق شده است.
با ورود به دهه سوم پیروزی انقلاب اسلامی فصل جدیدی از مسیر حرکت فرهنگی کشور آغاز شد. در استان زنجان طی این دهه جلسات شورای فرهنگ عمومی استان برگزار شد.
حمایت و افتتاح مراکز عرضه محصولات فرهنگی، برگزاری هفته فیلم و عکس با رویکرد نقد فیلم، نظارت بر سینماها و اعطای مجوز اکران فیلم، حمایت از تولید و ساخت فیلم کوتاه، حمایت از نویسندگان و ناشران استانی در قالب خرید کتاب، برگزاری همایش ها و نکوداشت ها، بزرگداشت هفته کتاب و تجلیل از فعالان عرصه چاپ از اقدامات فرهنگی صورت گرفته طی دهه سوم انقلاب اسلامی در استان زنجان بوده است.
از رخدادهای مهم این دهه انتشار فصلنامه فرهنگ زنجان بوده است. برگزاری برخی همایش های مهم فرهنگی نیز طی این سال ها در استان رونق گرفته و برگزاری همایش سیره علوی و همچنین برگزاری همایش مناظرات و بیانات رضوی در استان برگزار شده است.
دهه چهارم انقلاب اسلامی دوران بلوغ حوزه فرهنگی استان زنجان محسوب می شود. دورانی که فرهنگ ایرانی-اسلامی در استان وارد یک دوره مهم می شود. آفرین واره فیلم محرم در استان طی سال 1393برگزار شد و برگزاری آئین بزرگداشت موسیقی آشیقی زنجان در سال های 93 تا 97 از آئین های مهم بزرگداشت موسیقی محلی استان بوده است.
طراحی و برگزاری جشنواره موسیقی آوای امید (گروه نوازی و تک نوازی)در طی سالهای 92 تا 96 در استان اجرایی شد. همچنین طراحی و تشکیل کارگروه های 14 گانه تخصصی «فرهنگ و هنر» و «فرهنگ و جامعه» استان در سال های 93 تا 97 موجب تعریف یک زمینه کارشناسی و فنی برای حوزه فرهنگی و هنری استان شد.
جشنواره فرهنگی و هنری رمضان نیز طی سالهای 93 تا 97 در سطح استان زنجان برگزار شد. برگزاری جشنواره ها در استان طی دهه چهارم انقلاب اسلامی به این جشنواره محدود نشده و جشنواره رضوی با موضوع “نماز” ، “سبک زندگی در مناظرات و بیانات رضوی”، ” داستان نویسی رضوی به زبان ترکی آذری” نیز برگزار شده است.
برگزاری جشنواره تئاتر استانی طی 30 سال گذشته یکی از رویکردهای مهم در حوزه تئاتر استان بوده است. طراحی و برگزاری جشنواره و نمایشگاه مطبوعات استان در سالهای 1393 لغایت 1397 و همچنین برگزاری کلاس های خبرنگاری در راستای آموزش بهینه برای خبرنگاران نیز از اقدامات مهم در حوزه رسانه ای استان محسوب می شود.
برگزاری همایش نادیان ماندگار، تجلیل از پیشکسوتان موذن روستایی، برگزاری نمایشگاه بزرگ کتاب ناشران کشوری، برگزاری مراسم جشن انقلاب در تمامی شهرستانها به مناسبت دهه فجر، نکوداشت علما و مشاهیر زنجان، برگزاری همایش داعیان راستین، برگزاری کارگاه های ادبی و شب شعر و برگزاری آزمون های قرآنی از دیگر اقدامات مهم حوزه فرهنگی در استان زنجان بوده است.